مقامهای طالبان میگویند که آمریکا بزرگترین مانع برای به رسمیت شناختن نظام آنها است و اگر این کشور سفارتش را در کابل بازگشایی کند، کشورهای دیگر نیز دفاتر سیاسی خود را در افغانستان فعال خواهند کرد و بنابراین، روند به رسمیت شناختن حاکمیت آنها تسریع خواهد شد.
شیر محمد عباس استانکزی، معاون سیاسی وزارت خارجه طالبان، در گفتوگویی با «طلوعنیوز» از رسانههای خصوصی داخلی افغانستان، تاکید کرده است: «اگر آمریکا سفارت خود را در افغانستان بازگشایی کند، کشورهای دیگر نیز امارت اسلامی را به رسمیت میشناسند.»
او تاکید کرد در دیدارهایی که مقامهای گروه طالبان با کشورهای مختلف، بهویژه اعضای ناتو و جامعه اروپایی داشتهاند، همگی به آنها گفتهاند تا زمانی که اختلافات خود را با آمریکا حل نکنند، این کشورها به افغانستان نمیآیند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
با این حال، معاون سیاسی وزارت خارجه تصریح کرده است که تاکنون حتی یک کشور هم وعده به رسمیت شناختن حکومت آنها را نداده است. عباس استانکزی گفت اگر آمریکا حکومت طالبان را به رسمیت بشناسد، همه کشورهای جهان حکومت این گروه را به رسمیت میشناسند.
پیش از این، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا گفته بود که به رسمیت شناختن طالبان منتفی است.
تشکیل حکومت فراگیر، رعایت حقوق بشر و تعهد طالبان به قوانین بینالمللی، ازجمله موضوعاتی است که بسیاری از کشورها آن را بهعنوان پیششرط به رسمیت شناختن طالبان ذکر کردهاند.
از سوی دیگر، معاون سیاسی وزارت خارجه طالبان در این مصاحبه روابط آمریکا و طالبان را «عادی» عنوان کرد و گفت: «تعاملات و مذاکرات متقابل آمریکا و طالبان برقرار است.»
استانکزی که یکی از شرکتکنندگان کلیدی گروه طالبان در مذاکرات دوحه بود، گفت این مذاکرات میان طالبان و آمریکا از سال ۲۰۰۷ تا ۲۰۱۸ به صورت مخفیانه ادامه داشت و پس از آن، این گفتوگوها جنبه علنی به خود گرفت.
این عضو ارشد طالبان از تعیین کاردار سفارت آمریکا برای افغانستان در دوحه و دیدار هئیت طالبان با دیپلماتهای کشورهای غربی بهعنوان مصداقی از تعاملات این گروه با آمریکا و جامعه جهانی یاد کرد.
استانکزی گفت آمریکا با رژیم قبلی طالبان هیچگونه ارتباطی نداشت، اما این کشور اکنون با حکومت طالبان ارتباط برقرار کرده است.
علیرغم اینکه مقامهای دیگر طالبان وجود جبهههای مسلح ضد طالبان ازجمله جبهه مقاومت ملی و جبهه آزادی افغانستان را در این کشور رد میکنند و تاکید دارند که فعالیت این جبههها محدود به رسانههای اجتماعی است، اما این عضو طالبان تایید کرد که مقاومت این جبههها در بخشهایی از پنجشیر و اندراب ادامه دارد.
عباس استانکزی همچنین بر خلاف دیگر اعضای طالبان تایید کرد که آمریکا از حکومت فعلی طالبان حمایت میکند و با مخالفان طالبان همکاری مالی و نظامی ندارد.
استانکزی همکاری آمریکا با طالبان را مشروط به رفع برخی نگرانیها، از جمله تامین حق آموزش زنان و جلوگیری از تهدیدهای تروریستی از خاک افغانستان علیه آمریکا و کشورهای عضو ناتو، دانسته است.